Hazân ile geçti gülşen-i bûstan

Hazân ile geçti gülşen-i bûstan
Hazân ile geçti gülşen-i bûstan
Hazân ile geçti gülşen-i bûstan
Hazân ile geçti gülşen-i bûstan
Eyler şimden geri var garip garip
Harâba yüz tuttu bezm-i gülistan
Ağla şimden geri var garip garip.

Hançer-i feleğin ucu ciğerde
Gittikçe artıyor yâre bu serde
Diyâr-ı gurbette tutuldum derde
Gel tabib yâremı sar garip garip.

Emrah bizim elin gonca gülleri
Açılmıştır öter dost bülbülleri
Ben garip ser-gerdân gurbet elleri
Eylen şimden geri vur garip garip

Beste: Sadettin Kaynak
Güfte: Emrâh
makam: Hicaz
Usûl: Curcuna
Form: Şarkı
Seslendiren: Zeki Müren

1 yorum:

  1. Merhaba Sanat Müziği severler…
    Şu satırları, kendi repertuarımdan Türk Sanat Müziği dinleyerek yazıyorum. Diğer yandan hâlen seksen dördü yaşamaktayımdır. Bu ömrün ilk yedi yılı, doğduğum yer ve yedi göbek memleketim olan Trakya-Vize’de geçmiştir. Daha sonrasıysa ilkokula da başladığım İstanbul-Eyüp’te. Küçük yaşım îtibârıyla, gramofon plakları dışında bu konuda Vize’den pek bir hâtıram yoktur. İstanbul’daysa, hâne halkıyla birlikte radyodan Sanat Müziğiyle İstanbul ve Rumeli Türküleri dinlediğimizi hatırlarım.
    Ortayı İstanbul, liseyiyse Ankara’da yatılı okumuşumdur. Ortaokuldayken, öğretmenler odasından dışarı verilen radyodan her türlü müziği dinlerdik. İşte bu sırada tesâdüfen dinlemiş olduğum bir “Lili Marlen” ile bir de “La Paloma” beni Batı Müziğine yaklaştırmış, nihâyetindeyse seçici olarak ve fakat tam anlamıyla sevdirmişlerdir. Hâlen Batı Klasikleriyle Batı Hafif Müziğinden çok seçici olarak zevkle dinlediklerim vardır. Kezâ ve gene çok seçici olarak Anadolu Türküleriyle, beş-on kadar yerli hafifi de dinlerim.
    İllâ ve gene de varsa-yoksa “Sanat Müziği”miz, illâ da o, diyeyim ! Buna rağmen makamları tanıyamam; şu da vardır ki sevdiğim şarkılarınkileri öğrenmiş olduğum için bilirim ! O makamlar ise; öncelikle Rast, Hüzzam, Uşşak, Segâh ve Sabâ’dırlar. Hemen de arkalarından Hicaz, Mâhur, Nihâvent ve birkaç dahası gelirler.
    Bu Site için diyeceğim ise elbette ki övgü ve teşekkür olacaktır. Keşki, diyorum; keşki… Bu konu Kültür Bakanlığı gündemi ve programında da olsaydı. Fakat ve maalesef ne yazık !
    …ve “kolay gelsin, başarılar” diyerek sözümü bağlamış olayım. İyi günlere kalmak ve görmek üzere…
    "Mete Esin"

    YanıtlaSil

Sitemizi geliştirebilmemiz için YORUMUNUZ önemlidir. Sitede olmasını arzu ettiğiniz eserleri ilgili makamın olduğu sayfaya yazarsanız eklemeye çalışırız. Yorum yazarken lütfen Türkçe kullanımı konusunda hassas olunuz. Çalışmayan videoların altına not yazarsanız düzeltebiliriz. Sitemizi beğendiyseniz lütfen Facebook, Twitter gibi ortamlarda paylaşınız.