Düştü enginlere bir ince hüzün

Düştü enginlere bir ince hüzün
Düştü enginlere bir ince hüzün
Düştü enginlere bir ince hüzün
Soldu güller gibi sevdâlı yüzün
Nerde mehtâbı hazin gönlümüzün
Soldu güller gibi sevdâlı yüzün

Beste: Refik Fersan
Güfte: Necmi Nûrettin Güngörmüş (Minür Nurettin Selçuk'un ağabeyidir)
Makam: Segâh
Usûl: Sofyan
Form: Şarkı
İcra: Dilek Türkan

3 yorum:

  1. Bu güzel şarkıya ve içli okunuşuna yorum yazılmaması anlaşılır gibi değil.Ne kadar yabancılaşmışız kendimize..

    YanıtlaSil
  2. Müzik denen şu sanat…
    Şu sanat ve şu vakayı, burada yeniden târif etmeye elbette gerek yoktur. Ancak ben gene de, millî müziğimizin şarkı ve türküleri için nâçizâne şunları demiş olayım…
    Türkülerimiz yanında, yüz yılların ötesinden süzülüp gelmiş yüksek bir kültürün eserleri olan şarkılarımız ve bilhassa da onlar, nağmeleriyle müzik olmaktan önce, sözleriyle de birer edebî metindirler. Ki birer şiirdirler yâni !
    Kendim “kim ve ne” oluyorsam olayım; her bir konuda ve tabiatıyla müzikte yaratılıştan çok seçici olarak, şöyle de bir yorum yapayım ben... Segâh makâmı vardır ya hani şu Segâh... Olacak şey değildir ama, işte bu makamda kötü bir takım sözler dahi söylenmiş olsa, o sözler dikkate alınmayıp, geriye yalnız kişinin ayaklarını yerden keserek o’nu alıp uçuran şu ilâhî nağmeler kalacaktır herhâlde ! Benim için aynen Rast, Hüzzam, Uşşak, Sabâ, Bestenigâr ve bunun birkaç dahası gibi. Bunun içindir ki bu müzik, geçmişte ruh sağlığının da tedâvî aracı ve ilâcı olmuştur ya zâten !
    Nihâyet işte bu Şarkı ve bu ilâhî… Onun edebî metnini yazan büyük üstat Refik Fersan ile, ilâhî bu besteyi yapan gene büyük üstat Necmi Nûrettin Güngörmüş (Münir Nûrettin Sel-çuk)’un ruhları şâd olsun ! Onlar, ebedî ve derin uykularında rahat ve huzur içinde olsunlar !
    … ve nâçizâne şu yorumdan sonra şu gönle de düştü bir ince hüzün. Hem de, şöyle gözü yaşlı bir hüzün !..

    Mete Esin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel yazmışsınız ancak, bu güzel şarkının söz yazarı Münir Nurettin Selçuk'un da ağabeyi olan Necmi Nurettin Güngörmüş, bestekarı Refik Fersan. Bi takdim tehir olmuş yorumunuzda sanırım.

      Sil

Sitemizi geliştirebilmemiz için YORUMUNUZ önemlidir. Sitede olmasını arzu ettiğiniz eserleri ilgili makamın olduğu sayfaya yazarsanız eklemeye çalışırız. Yorum yazarken lütfen Türkçe kullanımı konusunda hassas olunuz. Çalışmayan videoların altına not yazarsanız düzeltebiliriz. Sitemizi beğendiyseniz lütfen Facebook, Twitter gibi ortamlarda paylaşınız.