Karahisar kalesi yıkılır gelir


Karahisar kalesi yıkılır gelir
Karahisar kalesi yıkılır gelir

Karahisar kalesi yıkılır gelir
Kakülü boynuna dökülür gelir, dökülür gelir

Yayladan gel allı gelin yayladan
Kesme ümidini kadir mevladan kadir mevladan
Ver elini karlı dağlar aşalım bayramlaşalım

Ben bir koyun olayım sen de bir kuzu
Meleye meleye getirem yazı, getirem yazı

Yayladan gel allı gelin yayladan
Kesme ümidini kadir mevladan kadir mevladan
Ver elini karlı dağlar aşalım bayramlaşalım

Kapıma bağladım da kınalı koçu
Harmanı kaldırdım kız senin için

Yayladan gel allı gelin yayladan
Kesme ümidini kadir mevladan kadir mevladan
Ver elini karlı dağlar aşalım bayramlaşalım

Yöre: Giresun - Şebinkarahisar veya Afyonkarahisar
Kaynak kişi:Hidayet Çalbudak
Derleyen ve notaya alan: Ahmet Yamacı
Seslendiren: Kubat

Not: Karahisar kalesi türküsü TRT arşivinde Giresun türküsü olarak yer alıyor fakat yine TRT'nin notasının üzerinde Afyonkarahisar yazıyor. Bu konuda bir karışıklık olduğu kesin. TRT halk müziği uzmanlarının bu konuyu düzeltmeleri dileğiyle.

18 yorum:

  1. afyonlular türkümüzü sahipleniyorlar.türkünün söyleniş ağzı şebinkarahisardır

    YanıtlaSil
  2. bu türkü Giresun / Sebinkarahisara aittir. Sözlere baksaniz Giresun yaylalarindan bahsediyor , afyon da yayla mi var sanki ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir afyonlu olarak kesinlikle katılıyorum afyona festivallere gelen her sanatçıyada bu türkünün okutulması çok gereksiz ama benimsemişiz artık çok geç kaleyi yıkarsak sorun çözülür : ): ): )

      Sil
    2. Bu türkü Emirdağ yöresine aitdir yaylalarla meşhur yerdir ve Afyon'un ilçesidir

      Sil
  3. Nereye ve kime söylenmişse orası sahiplenir.Bugüne kadar Afyon sahiplenmiş.
    Yayla Afyon'da varmı diyene gelsin misafirim olsun gezdireyim yaylaları...

    YanıtlaSil
  4. Türkü sözlerinin hepsi yazılmış olsaydı nerenin türküsü olduğu anlaşılır, sizde boşuna yorum yapmamış olurdunuz. Kapıya bağladım kınalı koçu, Harmanlar kaldırdım kız senin uçu, Eğer anan seni bana vermezse, Afıyon damları kız benim uçu. Dizelerini bilseydiniz anlardınız.

    YanıtlaSil
  5. Afyon-"KARAHİSAR"
    Giresun-"ŞEBİNKARAHİSAR"
    Şarkı-"KARAHİSAR"kalesi yıkılır gelir.

    YanıtlaSil
  6. Türküdeki mahallî tavır Afyon Karahisar'a aittir. Afyon Karahisar'a ait olan diğer türküleri de dinlediğimizde bu kanaatimiz daha da güçlenir. Türkü'nün ne sözlerinde ne de melodik yapısında Şebinkarahisar'a ait bir Karadeniz tavrı sezinlenmemektedir.

    YanıtlaSil
  7. kubat afyonludur neden benim hemşerim kalkıpta giresuna söylesin ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şarkı Sözleri Kubat a ait degil her nereye yazildiysa guzel sozler yazılmış.

      Sil
  8. Arkadaşlar biraz araştıralım şarkı Afyonkarahisara aittir.Giresunlu arkadaslarında elbet turkulerı vardır ama yanlışları var bu sarkının orjınalı afyon kırık havasıdır bakabılırsınız

    YanıtlaSil
  9. Şu yukarıda arkadaşın biri şebinkarahisarın başında şebin var diye türkünün afyon karahisara ait olduğunu ima etmiş. Ufak bir ilgi şebinkarahisarın başındaki şebin cumhuriyett devrinde gelmiştir öncesinde karahisardır. Bu arada türkü şebinkarahisara aittir

    YanıtlaSil
  10. Corum kalehisar a aittir

    YanıtlaSil
  11. Orjinal hali budur Afyonkarahisar türküsüdür...
    kalesi yıkılır gelir
    Zülüfler gerdana dökülür gelir
    Bir yiğit de sevdiceğin almazsa
    Yaşları gözünden dökülür gelir
    (O yiğidin ömrü sökülür gelir)

    Yayladan gel allı gelin yayladan
    Kesme umudunu gadir Mevla'dan
    Ver elini garlı dağlar aşalım
    Bayramlaşalım

    Gapıya bağladım gınalı goçu
    Harmanlar galdırdım gız senin uçu
    Eğer anan seni bana vermezse
    Afiyonun damları gız benim uçu

    Ben bir goyun olam sen de bir guzu
    Meleye meleye getirem yazı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir Giresunlu olarak söylüyorum bu muhteşem türkünün yöresini tartışmaya hiç gerek yoktur.Türkü dinlemeden anlayamazsın Türkü.

      Sil
  12. Kendi ili haricinde başka bir ilde şehitliği olan tek il Giresun dur ve bu şehitlik Afyon İscehisardadır. Giresunlu, Sebinkarahisarli dedelerimiz Afyonkarahisarda vatanın bağrında yatmaktadır.
    Bence bu türkü her iki ilimizindir. Bir Giresunlu olarak türküyü dinlediğimde Afyonkarahisara emanet edilen dedelerimi anarım. Benim dedem de kurtuluş savaşı gazisidir ve Afyonkarahisarda yatan dedelerimizin silah arkadaşıdır. Onun içindirki bu türkü Afyon veya Şenin değil Karahisar türküsüdür. Ümit Turan

    YanıtlaSil
  13. Ben Şebinkarahisar'lıyım. Halk müziği ve oyunlarıyla da ilgili biriyim. Melodik yapıya bakıldığında, Şebinkarahisar'la ilgisinin olmadığını anlıyoruz. Ancak; bu belli ki beste bir türkü ve Hidayet Çalbudak'a ait. Beste türküler, bir yöre ezgisini birebir yansıtması gerekmiyor. Giresun merkezde de "zeybek tarzı" bestelenmiş türküler var. Buradan bakınca, Şebinkarahisar'da olabilir diye akla geliyor. Hele en önemli belirti de "Karahisar Kalesi" denilmesi... Diyeceksiniz ki niye? Anlatılam.. Osmanlıda sancaklığın adı Karahisar'ı Şarki(Şarki Karahisar) Merkez ilçenin adı Karahisar. Bizim yörede ilçe merkezine hep Karahisar(Gareysar)denir. Atarük, vilayetlik döneminde yöremizi ziyaretlerinde(1924) adının Şebinkarahisar olarak tashihini talepleriyle birlikte bu yeni adı alıyor.
    Bu türkü önce notada da, repertuvar kitapçığında da Şebinkarahisar olarak kaydedilmiş. Sonra notasında Afyonkarahisar olarak değişiklik yapılmış.
    Repertuvar kitapçığı değiştirilmemiş. Buradan hareketle araştıralım bakalım dedik. Önceki yorumlarda da yazıldığı gibi şiirin bir başka versiyonunda "Eğer anan seni bana vermezse / Afyonun damları gız senin uçu" beyiti var. Bunu da Hidayet Çalbudak adıyla 11.04.2016 tarihinde internete giriş yapılmış. Türküler tabii ki hepimizin ortak değeri. Aslında işi çözecek olan şiirin sahibi Hidayet Çalbudak'dır. Melodik yapı ve şiir sahibinin olduğunu düşündüğüm paylaşımlar sonucu bende de ibrenin Afyonkarahisar'a meyletmekte olduğunu belirtmeliyim. İsmail Şenol

    YanıtlaSil
  14. MESELEYE TÜRKÜ OLARAK BAKILDIĞINDA AFYONKARAHİSAR VEYA GİRESUN OLABİLİR ÇÜNKİ TÜRKÜ SEVEN TÜRKÜ SÖYLER ANCAK ŞİİRSEL AKİŞ VE TÜRKÜNUN TÜRKÜ İÇINDE SÖYLENMEYEN BÖLÜMÜNDE AFYONA AİT OLDUĞÜ GÖRÜLÜYOR SÖYLEME TARZ VE AĞIZ AFYONKARAHİSAR TÜRKUSÜ OLDUGUNU ORTAYA KOYUYOR BU VESİLEYLE TÜRKÜ SEVERLERE SAYGILAR.

    YanıtlaSil

Sitemizi geliştirebilmemiz için YORUMUNUZ önemlidir. Sitede olmasını arzu ettiğiniz eserleri ilgili makamın olduğu sayfaya yazarsanız eklemeye çalışırız. Yorum yazarken lütfen Türkçe kullanımı konusunda hassas olunuz. Çalışmayan videoların altına not yazarsanız düzeltebiliriz. Sitemizi beğendiyseniz lütfen Facebook, Twitter gibi ortamlarda paylaşınız.